Direktlänk till inlägg 18 december 2010

Jessicas clementin- och saffranscurd

Av Jessica - 18 december 2010 10:15

 


För några år sedan visade min mamma mig hur man gjorde curd. Det var en jul då jag och min syster gav bort lemoncurd och kardemummskorpor i julklapp till släktingarna, ätbara presenter är fortfarande i topp enligt mig :)


I år ville jag fundera ut ett egen curd recept och såg fruktskålen och den enorma backen med clementiner som två personer omöjligt kan äta upp innan de blir torra och äckliga. Så varför inte pressa lite färsk clementinjuice i råsaftcentrifugen och göra clementincurd med saffran av resten!


Jessicas clementin- och saffranscurd

6 dl


ca 6-7 clementiner

1 citron

2½ dl strösocker

½ påse saffran, ca 0,25 g

3 ägg

125 g smör


Tvätta clementinerna och citronen. Riv skalet från två clementiner och ½ citron och lägg i en glasskål som passar för vattenbad. Pressa saften ur all frukt. Blanda ner 2 dl fruktsaft, socker, saffran och ägg i skålen med skalet. Häll vatten i bottnen av en kastrull, sätt glasskålen ovanpå (vattnet ska ej röra bottnen). Koka upp vattnet och sjud sedan på svag värme under vispning tills krämen tjocknar, den får ej koka då den kan skära sig. Skumma av och klicka ner smöret, rör mellan omgångarna. Häll upp på glasburkar och låt stelna i kylen. Hållbar i kylen i minst 1 vecka.


Kommentarer

Krämen tjocknar mer när den kommer i kylen men ska ändå ha fått en betydligt fastare konsistens. Sist tyckte jag att curden höll i minst två veckor men håll uppsyn. Till detta serverar jag min favorit, kardemummaskorpor vars recept du hittar här på bloggen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards