Direktlänk till inlägg 18 december 2010

Kardemummaskorpor

Av Jessica - 18 december 2010 10:15

 


Kardemummaskorpor är en fantastisk liten godsak som vi alltid haft hemma. Dock i köpevarianter med en massa smulor på bottnen. Det och den märkliga toppiga formen slipper man om man gör dem själv. En sats blir 120 skorpor så de brukar räcka ett bra tag. Passar till alla mysiga stunder och till min egen clementin- saffranscurd som du hittar receptet på här på bloggen!


Kardemummaskorpor

120 st


50 g jäst för söta degar

5 dl mjölk

100 g smör

3/4 tsk salt

1 dl strösocker

1½-2 msk stötta kardemummakärnor

14-15 dl vetemjöl


Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, spara ½-1 dl till utbakning. Knåda degen smidig och blank, låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en varm och dragfri plats.


Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två och rulla ut till längder. Skär längderna till 30 bitar vardera. Antingen rulla degbitarna till bollar eller lägg upp som de är på bakplåtspapper, låt jäsa övertäckta under 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.


Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter, låt svalna något innan du delar dem med en vass kniv. Dela upp på 2-3 plåtar och ställ in ytterligare 6-7 minuter så att de får lite mer färg. Sänk härefter värmen till 75 grader och låt torka i ca 3 timmar. Byt plats på plåtarna under tiden. Låt svalna och förvara skorporna torrt.



Kommentarer

Denna gången provade jag både att rulla till bollar och använda dem skurna som de är, de skurna blir något plattare vilket jag gillade, det är dessutom lättare än att rulla 60 små bullar. I tättslutande burkar på torr plats håller skorporna så länge att du hinner äta upp dem innan de blir dåliga!


Sätt ugne

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards