Senaste inläggen

Av Jessica - 12 december 2010 13:00

 


Det här måste vara något av de bästa exemplaren på comfort food. Man uppnår någon slags nöjdhet ganska direkt och vem blir inte happyhappy av att få äta pannkakor till middag? ostgratinerade pannkakor tillochmed!


Min mormor och morfar gjorde ofta köttfärsfyllda crêpes till mig men kallade det cannelloni, det visste jag inte var fel då men nu har jag lärt mig att cannelloni är det här och detta är crêpes :)


En trött söndag som idag fylls de med svampstuvning, receptet är busenkelt! Ni kan och borde dock servera en liten sallad till - det glömde vi helt!


Svampcrêpes

10 crêpes


fyllning

500 g färska champinjoner

1 gul lök

2 tsk vetemjöl

4 dl grädde

salt, peppar


crêpes

4 ägg

2 dl vetemjöl

2 krm salt

4 dl mjölk


ca 2 dl riven ost till gratinering

smör till stekning


Vispa ihop äggen, vetemjölet och saltet till en jämn smet. Vispa ner mjölken, lite i taget, till en slät och fin smet. Stek crêpesen i smör och lägg på en tallrik till att svalna.


Skiva svampen och finhacka löken. Fräs i smör i en panna ett par minuter utan att det tar för mycket färg. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och låt småkoka i ca fem minuter. Salta och peppra.


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en bra klick av stuvningen på varje crêpe och rulla ihop (vik evt. in kanter om det passar bättre i formen). Lägg rullarna i en smord form, strö över osten och gratinera i ugnen ca 10-15 minuter tills osten är smält och fått lite färg. Servera med sallad.

Av Jessica - 10 december 2010 16:30

 



Selleribiffar med varm bönsallad

4 port


200 g rotselleri (skalad)

5 dl kokt kallt ris

2 dl riven parmesanost

2 äggulor

salt, peppar

200 g haricots verts

1 purjolök

250 g färska champinjoner

1 l färsk spenat

olja/smör till stekning

salt, peppar

½-1 dl rostade pinjenötter


Koka riset och låt det svalna. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar, koka dessa mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Tryck sellerin till puré genom en sil. Krama evt. ut lite vatten om den blir för blöt alt. blanda ner några msk vetemjöl.

Blanda selleripurén med riset, parmesanost, äggulor och kryddor. Forma till platta biffar och stek gyllenbruna i lite smör.


Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten. Skölj och strimla purjolöken, skiva svampen. Fräs haricots vertsen med spenat, purjolök och champinjoner. Salta och peppra.


Lägg upp biffarna tillsammans med salladen. Strö över rostade pinjenötter och njut!


Kommentarer

Biffarna var lite krångliga att göra men riktigt goda. Jag har försökt mig på rotselleribiffar förut och det var ingen riktig hit så dessa här är guld värda. Det allra bästa är ju om man har ris över eller kokt det dagen före.

Av Jessica - 8 december 2010 20:56

 


Nu är det jul igen å nu är det jul igen å.. jag är redan trött på den traditionella julmaten, redan efter ett julbord (och det var inte ens svenskt). I år krävs det att några nya trevliga vegetariska varianter hittar upp på julbordet och detta är ett väldigt bra alternativ!


Här är en rödkålssallad med rostade hasselnötter och äpple dressade i dijonsenap, det krävs nästan att man gör dubbel sats, den är riktigt god. Vi åt den med quornfiléer och grönsaksköttbullar men jag tror också att den blir en riktig hit til fläskkött och julköttbullarna :)


Rödkål med äpple och hasselnötter

4 port som huvudrätt / 8-12 port på buffébord


350 g rödkål

200 g matäpple eller vanliga äpplen

100 g skalade hasselnötter

2 msk neutral olja

1 tsk flytande honung

1½ tsk citronsaft

1 tsk dijonsenap

salt, peppar


Rosta hasselnötterna i en torr panna, lägg till sidan. Ta av de yttersta bladen på rödkålen och strimla resten fint. Skär äpplena i klyftor eller tärningar och lägg i en stor skål tillsammans med hasselnötterna och rödkålen.


Blanda ihop olja, honung, citronsaft, dijonsenap och kryddor till dressingen. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Strö över hasselnötter och servera!


Kommentarer

Jag tyckte att dressingen behövde lite mer citronsaft så jag höftade lite som vanligt och jag tror att lite strimlad purjolök i salladen hade kunnat ge den ännu en trevlig dimension så det får jag prova nästa gång :)

Av Jessica - 23 november 2010 17:00


 


Torkad sojafärs i all ära, men det är något med quornfärsen som jag tycker är snäppet vassare. Den smakar lite bättre, är bara att stoppa ner i vad man nu gör från frysen och kostar självklart en hel bondgård jämfört med sojafärsen. Vi har försökt göra köttbullar på sojafärs (men med ägg som bindemedel) och det försöket kommer upp på bloggen snart :)


Höstig mat.. Värmande soppor, matiga grytor. Här är en spännande gryta med massor av grönsaker som passar kanon i kylan. Middag till fyra och lika många matlådor - en perfekt rätt att fylla frysen med!


Köttfärsgryta med quornfärs

8 port


400 g quornfärs

2 gula lökar

400 g vitkål

2 morötter

2 palsternackor

4 selleristjälkar

1 dl vatten

2 dl creme fraiche

4 tsk maizena

2 tsk dijonsenap

2 tsk soja

2 krm kardemumma

svartpeppar

1-2 dl färsk persilja


Ta fram quornfärsen ur frysen och koka riset. Skala, hacka och strimla grönsakerna till perfektion! Bryn lök och vitkål i ett par minuter i lite smör eller olja, tillsätt resterande grönsaker och quornfärs och låt bli varmt tillsammans.


Häll ner vätskan, creme fraichen, alla kryddorna utom persiljan och låt koka ihop till en härlig gryta. Tillsätt klippt persilja på slutet och smaka av igen evt med lite mer salt. Servera med riset.



Kommentera

Gryta och gryta.. det blir någon form för köttfärsröra, den är inte så såsig på grund av alla grönsakerna men det behöver den inte vara och Jonas var lite skeptisk till kardemumman men den passar väldigt bra till rätten och gör den något lite spännande :)


Av Jessica - 21 november 2010 13:30

 


Söndagssliten? Behöver fylla upp matförråden inför veckan? Släng ihop två goda kornkrossbröd!


Kornkrossbröd

2 st


2 dl 4-kornskross

4 dl vatten

5 dl mjölk/filmjölk

50 g jäst

2 tsk salt

2 msk olja

1 dl hela linfrö

7 dl grahamsmjöl

6-7 dl vetemjöl



Koka krosset och vatten i ca 10 minuter. Rör om så att det inte bränner fast. Häll gröten i en bunke och blanda ner mjölk eller fil. Vänta tills blandningen är fingervarm och smula då ner jästen och rör tills den löser sig.


Tillsätt salt, olja, linfrö och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Knåda degen lätt på mjölat bord. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela degen i dessa. Jäs igen under bakduk i 30 minuter.


Grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader i ca 30-40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.



Kommentarer

Bröd med kornkross blir otroligt saftigt och håller sig saftigt i många dagar, toppen! Som ni ser provade jag utan brödform, don't do it, de flyter ut ganska bra, bättre med en brödform :)

Av Jessica - 19 november 2010 17:45

 


En efterrätt kallad duga, på kanske tio minuter. Även om en äppelkaka inte är det svåraste att slänga ihop så är det ibland ändå fär mycket för att orka med. Skiva upp lite äpplen, släng ner andra godheter i pannan och servera med en god ekologisk vaniljglass! Jag har dessutom dille på kanel för tillfället så denna efterrätt passar mig utmärkt!



Stekta äpplen med kanel

4 port


400 g klyftade äpplen med skal

smör att steka i

2 dl rostade skalade hasselnötter

4 msk rårörsocker

2 tsk kanel

vaniljglass


Hetta upp smöret i pannan, blanda ner äpplen, hasselnötter, rårörsocker och kanel och stek på medelhög värme i ca 5 minuter. Servera med vaniljglassen.



Kommentarer:

Skalade hasselnötter smakar bättre än dem med skal på, antingen får man betala mer för de färdigskalade eller jobba som en gnu för att pilla av skalet på sina oskalade hasselnötter men så är det!


Änglamarks ekologiska vaniljglass använde vi, den är god, något hård i konsistensen men god!

Av Jessica - 17 november 2010 13:00


 


Även som vuxen kvinna bevöver man ibland få vara en rosa prinsessa. Min vän Snajja fyllde 24 och bestämde sig för att hålla ett hederligt barnkalas. Ballongdans, 90-tals diskomusik och korv med bröd kombinerades med en massa omatchande kläder och saknade tänder. Prinsessan i ära fick så ett fat av dessa små godingar dagen i ära :)


Prinsesskakor

50 st


5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ tsk bourbon vanillapulver

125 g smör

2½ dl socker

1 ägg


3 dl florsocker

2 msk limesaft

några droppar röd karamellfärg

pärlkulor, blandat strössel


Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål. Kör smör och socker mjukt och smidigt med elvisp i en separat skål. Tillsätt ägget och blanda. Häll i mjölblandningen och kör till en smidig deg. Kavla ut degen något, lägg i plastpåse i kylen i en halvtimme.


Sätt ugnen på 200 grader. Kavla sedan ut degen helt till ½cm tjocklek, Ta ut små hjärt- eller stjärnmått och lägg på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på galler.


Blanda ihop florsocker och limesaft till en slät glasyr, rör ner några droppar karamellfärg till rätt rosa kulör, bred glasyren försiktigt över kakorna och dekorera med pärlströssel och blandat strössel.

Av Jessica - 15 november 2010 13:00

 


Bara 6 veckor kvar utan choklad i mitt liv. De fantastiskt goda havrebollarna räckte inte riktigt utan jag kom på att jag hade ett paket odense äkta nougat i skafferiet, succé tänkte jag och började rulla nougathavrebollar, ÅH VAD GOTT!



Nougathavrebollar

15 st


3 dl havregryn

1 dl socker

½ dl kokos

½ tsk bourbon vanillapulver

50 g rumsvarmt smör

50 g nougat

1 msk starkt kallt kaffe

kokos att rulla i


Blanda alla ingredienser till en jämnt blandad smet. Forma till bollar och rulla i kokos. Låt stå i kyl tills de stelnat något. ÄT! Går mycket bra att frysa!

Skapa flashcards