Senaste inläggen

Av Jessica - 14 november 2010 12:45

 


Så kom dagen när Jenny och Niklas gifte sig. Det var igår, den 13 November 2010 efter 7 år och 7 månader tillsammans. Det var en otroligt vacker dag och här är den egenkomponerade bröllopsbakelsen som vi med mycket slit, pill och många provsmakningar kommit fram till :)










Jenny och Niklas bröllopsbakelse

16 st


Grundmuffins Victoria Sponge style

175 g smör

175 g strösocker

3 ägg

3/4 tsk bourbon vanillapulver

1 tsk bakpulver

175 g manitoba cream


Halloncitronsylt

250 g frysta hallon

250 g syltsocker

1 citron, saften


Citroncreamcheese

300 g cream cheese

2 dl florsocker

1 citron, skalet


500 g sugarpaste

½ dl rapsolja


Grundmuffins Victoria sponge style

Värm ugnen till 180 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker mjukt och fluffigt i en vispskål. Rör försiktigt ner äggen och vaniljpulvret och tillsätt mjölet blandat med bakpulvret lite i taget utan att röra runt för mycket i smeten. Fördela smeten i silikonformar eller andra stabila formar, fyll endast till hälften! Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna.


Halloncitronsylt

Låt frysta hallon, syltsocker och citronsaft koka på hög värme i ca 5 minuter, skumma av, häll upp på ren burk och låt svalna.


Citroncreamcheese

Blanda creamcheese, florsocker och citronskal till en jämn massa med handvisp, ställ i kylen för att stelna.



Sammansättning

Skär de svalnade muffinsen i tre delar och fyll de två lagren med halloncitronsylt, ca en tsk per lager. Låt stå kallt en stund för att bli stabila.


Fyll därefter en spritspåse med creamcheese och gör en ordentlig topp på muffinsen. Ta därefter en smal slickepott, forma till toppen och använd därefter ytterliggare en klick creamcheese för att klä hela muffinsen utvändigt och försök få till en så jämn form som möjligt.


   

Låt stå kallt igen ett tag tills creamcheesen stelnat lite. Dela och väg upp sugarpasten i bollar på ca 30 g. Kavla ut dessa på florsockerpudrat underlag, pensla med olja och lägg sedan sugarpasten med oljan ner mot bakelsen från baksidan och över bakselsen som ett lakan över ett spöke. Dutta sugarpasten på plats med en liten boll sugarpaste i en plastpåse. Försök att få så få veck som möjligt (lättare sagt än gjort) Skär av överflödig sugarpaste nede vid kanten och dekorera som du vill!



Kommentarer:

Det här med sugarpaste är lite tricky business men övning ger färdighet (om man inte heter Josefin och är född sockerbagare :) HOPP! Det gäller att töja ut sugarpasten litegrann men inte så den spricker. Några små veck kan man dölja nede i kanten med ett fint sidenband och en pärlknappnål, kom ihåg att förvarna gästerna!


Oljan är till för att bakelserna inte ska svetta i rumstemperatur men det kan de göra ändå om man inte använder smörkräm som rekommenderat, men smörkräm smakar flottigt och Jenny å Niklas ville ha en så fräsch bakelse som möjligt. Både sylten och fyllningen är syrliga men sugarpasten gör denna bakelse ganska mäktig ändå, speciellt efter en trerättersmiddag och tajta festkläder!


Det allra bästa är att göra muffins, sylt och creamcheese en dag i förväg. Muffinsen är fantastiska i grundreceptet, de håller sig saftiga och sylten och creamcheesen är bäst helt stelnade och stabila. Att ha bakelserna i kylen mellan rundorna är också att rekommendera.

Av Jessica - 12 november 2010 15:45

 


Fredagar har blivit soppkväll här hemma nu i höst. Soppor tar oftast inte mer än en halvtimme att göra och med ett gott bröd och ett glas vin har vi inkapslat allt det vi förväntat oss av fredagkvällen; Lyx, mys och god mat.


Fisk har alltid känts lite lyxigt för mig och jag lagar det väldigt sällan hemma eftersom fisk och skaldjur är långt utanför godkänt-listan hos min sambo. Denna soppa gjorde jag i en stor kastrull fram till de sista fem minuterna när jag slängde ner torskbitar i ena halvan och han slängde ner sojastrimlor i den andra. Väldans smidigt måste jag säga. Alla får som de vill!


Thailändsk fisksoppa

4 port


800 g kokosmjölk

1 tsk grön currypaste

4 schalottenlökar

1 gul paprika

2 morötter

1 vitlöksklyfta

1 tsk färsk ingefära

10 små kokta delikatesspotatisar

½ tsk salt

2 msk fisksås

koriander

500 g fiskfilé, torsk/lax



Tina fisken i förväg.

Rör samman lite av kokosmjölken med currypasten. Tillsätt därefter resten av kokosmjölken och tillsätt en burk med vatten. Klyfta schalottenlök, hacka paprika, skiva morötter, pressa vitlök, riv ingefära och klyfta potatisen. Blanda ner alla grönsaker och kryddorna i kokosmjölken. Låt koka i ca 5 minuter.


Skär fisken i mindre bitar och släpp ner i soppan och låt soppan sjuda i fem minuter tills fisken är klar.



Kommentarer

Jag köpte en burk konserverade delikatesspotatisar, de är riktigt bra till matiga soppor som ska gå undan! Är du känslig för stark mat så minska på mängden currypaste, den gröna är het!



Av Jessica - 9 november 2010 16:45

 


Ibland kommer man över recept som är både enkla, goda och billiga. Perfekt vardagsmat, varken avancerat eller trist. Risrätter tycker jag också riktigt mycket om och allt-i-ett-rätter är också riktigt smidigt.


Squashgratäng

4 port


olja till stekning

3 gula lökar

180 g ris

1 stor squash

1 grönsaksbuljongtärning

2½ dl sojagrädde

150 g riven ost

svartpeppar


Skiva löken och stek i en kastrull  med oljan i 10 minuter. Skölj riset och blanda ner tillsammans med löken, häll ner 4 dl hett vatten och sojagrädden. Låt koka i ca 5 minuter. Blanda ner hälften av den rivna osten och smaka av med svartpeppar.


Skölj och skiva squashen. Blanda risröran med den hälften av squashen i en gratängform, lägg resten av squashen ovanpå för att inte släppa ut all ångan från riset under tillagningen. Strö över den sista osten och tillaga gratängen i en 200 g varm ugn ca 40 minuter tills riset är genomkokt och osten är gyllenbrun.

Av Jessica - 7 november 2010 08:00

 


Välkommen till en helt ny värld av muffins! Grundreceptet kommer från en engelsk bok och en svensk muffin och en engelsk muffin är nog inte helt kompatibel.

Detta kanske är en engelsk muffin, och den är riktigt god i konsistensen. Jag har lite svårt att förklara den, men du kommer att bli lika överraskad som jag när du provbakar dessa goodies!


Muffins med dadlar och pumpafrö

15 st


400 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g dadlar

100 g pumpafrö

4 ekologiska ägg

2 dl mjölk

2 dl solrosolja


Kärna ur dadlarna och hacka dem halvfint. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med stabila muffinsformar (eller dubbla instabila muffinsformar :). Blanda mjöl, bakpulver, dadlar och pumpafrö i en skål. Blanda därefter ner de blöta ingredienserna och blanda väl. Skeda ner i formarna och baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills muffinsen är gyllene till färgen!



Kommentarer

En annan variant av detta recept hittar du här, i helgen organierade jag dock skafferiet och hittade en massa dadlar, så jag skippade sirapen helt och lät dadlarna vara sockerkälla. Lite mer matiga blev de, passar perfekt till frukost och mellanmål!


Det är något med alla ägg och all olja som gör dem speciella, på ett bra sätt. Alltid trevligt med nya varianter av något som annars blir trist standard!

Av Jessica - 5 november 2010 16:15

 


Jag vet inte hur ni har det därhemma i era stugor men i vår har vi någon gång (läs ganska ofta) krig över ätliga råvaror. Min sambo frågar vad vi ska äta till middag. Just denna kvällen säger jag fänkålssoppa. Min sambo ser misstänksamt på mig och undrar; Hur vet du att det är gott? (med en min som tydligt visar att fänkål verkar jätteäckligt). Hur vet du att det inte är gott? frågar jag. Diskussionen avtar något här på grund av irritation från min sida och vi inhandlar mat i tystnad. Det serveras fänkålssoppa till middag och efteråt säger min sambo att fänkål har hamnat på godkänd-listan. Att det faktiskt inte var äckligt. Och jag sparar energi tills dess att nästa nya maträtt ska avprövas.


Fänkålssoppa med knaprig topping

4 port


2 fänkålshuvuden

1 purjolök

smör till stekning

1 l vatten

2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar

2 dl creme fraiche

svartpeppar

100 g valnötter

100 g smulad fetaost

2 skivor fluffigt vitt bröd

oregano


Skär bort utskotten och en bit av bottenplattan på fänkålen. Skiva resten.

Skölj och skiva purjolöken, fräs purjolök och fänkål i en stor kastrull i lite smör.

Efter ett par minuter tillsätter du vatten och buljongtärningar, låt koka i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.


Under tiden gör du toppingen. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem och lägg dem i en skål. Tärna brödskivorna till krutonger och stek i lite smör/olja tillsammans med oregano i en panna tills de är gyllenbruna. Blanda krutongena med valnötterna och smula över fetaosten.


När grönsakerna är klara mixar du soppan slät med en mixerstav. Blanda ner creme fraichen och smaka av med svartpeppar. Häll upp i serveringsskålar, strö över den knapriga toppingen och servera omedelbums!



Kommentarer

AAAAH så gott! Jag kan inte säga mer än det.

Av Jessica - 2 november 2010 18:45

 


Min pappa och hans fru är grymma på att odla. Trädgårdsland och växthus svämmar över av godheter. En paprikaplanta jag gav dem efter ett frö jag sått i januari hade över 30 paprikor i augusti. Sinnessjukt, själv fick vi två paprikor på vår balkong :) Nu kom ett lass med små chilis, en hel påse full faktiskt.


Min halvbror hade använt en när han lagade mat och fått utslag på händerna så jag tror att de är rimligt starka! Jag gillar torkade chiliflagor och tänkte att det bästa sättet att förvara chilin var att torka den, här hittade jag mycket nyttig information om hur.


Så jag tog fram nål och tråd och sydde mig en chili rista, både vackert och roligt. Tänkte lägga upp en bild igen när den är torkad och klar. Det ser väldigt fint ut när den hänger från hyllan!

Av Jessica - 31 oktober 2010 09:15

 


Min arbetskamrat berättade nyligen för mig om ett ordspråk han hade hört. Det gick ut på att man skulle äta som en kejsare till frukost, en kung till lunch och som en fattig man till middag. Menat att ens största mål ska ligga om morgonen. Jag älskar frukost så det har jag inget emot :)


Frukostmuffins med torkade körsbär, gojibär och kardemumma

15 st


3 dl vetemjöl

4 dl vetegroddar

1½ tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

1 tsk salt

1½ dl råsocker

1½ tsk kanel

1½ tsk stött kardemumma

1 dl torkade körsbär

1 dl gojibär

1 dl hasselnötter

200g smör

2 ägg

3½ dl yoghurt/gräddfil


Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en ugnsplåt med stadiga muffinsformar.


Kärna ur körsbären. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret, blanda med ägg och yoghurt. Häll ner smörblandningen i mjölblandningen och rör till en välblandad smet. Fördela i muffinsformarna (upp till 3/4) och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuten eller tills en sticka kommer ut torr.




Kommentarer

Dessa muffins finns i en annan variant här, men idag städade jag i skafferiet och hittade några nya godbitar att stoppa ner i muffinsen!


Torkade körsbär köper jag i orientaliska butiker, Möllan i Malmö har många. Dock kommer de med kärnor så det är bara att börja pilla :)

Av Jessica - 30 oktober 2010 13:00

 


Nu är vi verkligen i baktagen här hemma. Jag och min syster är igång med att designa hennes bröllopstårta, eller bröllopsbakelser/bröllopscupcakes med fyllning klädda i sugarpaste. Till detta provade vi även olika sorters bottnar och kom fram till att en Victoria Sponge var det bästa alternativet. Helt annorlunda från våra vanliga sockerkaksbottnar, denna har betydligt mer smör och socker men håller formen väldigt bra och blir inte torr och fnasig dagen efter.


Vi fick några muffins över som jag valde att dekorera med något jag alltid velat testa, kaffefrosting!


Victoria Sponge-cupcakes med kaffefrosting

14 muffins


225 g smör/margarin

225 g socker

4 ägg

1 tsk bourbon vanillapulver

1 apelsin, skalet och 1 msk saft

225 g mjöl (ca 3½ dl)

2 tsk bakpulver


50 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

100 g philadelfiaost
1 msk starkt kallt kaffe

snabbkaffe till garnering


Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker mjukt med en elvisp. Vispa ner äggen, vaniljen, apelsinskal och saft för hand. Blanda mjölet med bakpulvret och sikta ner mjölblandningen lite åt gången. Rör till en jämn smet men överarbeta inte smeten.


Fyll muffinsformar till ca 3/4 och platta till ytan. Baka i ungefär 20 minuter tills muffinsarna är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt mot toppen med fingerspetsen. Låt svalna på ett galler medans du gör frostingen.


Vispa alla ingredienserna med en elvisp för bästa resultatet. Spritsa eller bred ut frostingen ovanpå muffinsarna och strö till sist över lite snabbkaffepulver.



Kommentarer

Vi använde Manitoba Cream till spongen denna gången, plus den angivna mängden bakpulver. Då räcker det nästan med att fylla formarna till hälften!


Jag har fått silikonmuffinsformar, vilken fantastisk uppfinning, aj lav it!


Kaffefrostingen gjorde jag på snabbkaffe denna gången, vill man ha en mer genuin kaffesmak föreslår jag redigt bryggkaffe!


På bilden har jag spritsat ut frostingen på en muffins och brett ut den över en annan, jag vet inte vad jag tycker bäst om faktiskt!



Ovido - Quiz & Flashcards