Senaste inläggen

Av Jessica - 29 oktober 2010 13:15

 


Då var det dags för fredagsmys. Middagen på fredagar är speciell. Den ska vara enkel till tillaga, den ska smaka som det bästa på hela veckan och man ska känna sig lätt och nöjd när man är klar (palla matkoma en fredag, man är trött nog som det är).


Förra veckan körde jag ett uppkok av olika bönor och kikärtor igen så nu är frysen full med receptanpassade påsar, några blev marinerade och andra helt neutrala och klara till diverse recept, som detta exempelvis!


Min sambo förstod inte riktigt tjusningen med mammas dressing medans jag kunde ha ätit hela skålen utan att varken dela eller äta något till. Det var en dressing som mamma alltid gjorde när vi åt hamburgare hemma och för mig kan det vara den godaste dressingen som finns.



Kikärtsbiffar på skivad bakpotatis med mammas dressing

4 port


2 bakpotatisar

olja till pensling

1 burk (400 g) kikärtor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

smör till stekning

2 krm malen koriander

2 krm malen spiskummin

2 krm svartpeppar

2 krm chilipulver

1 tsk salt

rädisor

morot

grönsallad


Mammas dressing

2 dl creme fraiche

~1 dl ketchup

1 tsk sambal oelek

~1 tsk socker


Sätt ugnen på 200 grader. Skölj bakpotatisarna. Skär i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla med olja och lägg på ett bakplåtspapper. Baka i ca 25-30 minuter.


Blanda alla ingredienserna till mammas dressing, mer ketchup kan behövas.

 Skölj kikärtorna och mixa till en slät massa. Finhacka lök och vitlök och stek mjukt i lite smör. Rör ihop lök, kikärtor och kryddor. Forma blandningen till biffar och stek ett par minuter på var sida.


Skiva rädisor och morot tunnt till salladen, evt med skalare/osthyvel. Blanda med grönsallad i en skål. Lägg upp en skiva ugnsbakad bakpotatis på en tallrik, lägg över en kikärtsbiff och toppa med mammas dressing, servera grönsalladen vid sidan av.


Kommentarer

Skivad ugnsbakad bakpotatis kan vara en ny favorit, riktigt gott var det!

Av Jessica - 24 oktober 2010 12:00

 


Kvittenfrukt är en märklig frukt. Den har en aromatisk doft av äpple och päron och något jag inte riktigt kan sätta fingret på.


Däremot verkar det inte som att den vill bli äten egentligen. Grenarna har vassa taggar som gör frukten svår att plocka, frukten är oätlig rå (eller inte oätlig som i giftig) men stenhård och sur. Dessutom är kärnhuset något av det största jag sett så det är inte så mycket fruktkött på dem. Men none the less tänkte jag att vi skulle äta dem.


Jag hittade kvitten på gården där jag arbetar, de var visserligen mycket små och  pilliga att göra marmelad på. Det gick dock någonlunda bra ändå men jag rekommenderar dig att hitta så stora kvittenfrukter som möjligt!



Kvittenmarmelad med ingefära


500 g kvittenfrukt, rå

500 g socker

2½ dl vatten

35 g ingefära

1 citron, skal och saft

1 vaniljstång


Ånga kvittenfrukterna i 20 minuter i så lite vatten som möjligt. Skala dem, skär dem i mindre bitar och ta bort det hårda kärnhuset. Skala och finhacka ingefäran. Skala citronerna med en vass kniv eller skalare, försök undvika att få med den vita hinnan. Dela citronerna och pressa ut saften.


Dela vaniljstängerna på hälften och tillsätt alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp och låt frukten koka tills de blir orangefärgade (ca 30 minuter). Häll upp på rena burkar och förvara mörkt och svalt.


Kommentarer

Efter lite forskning har jag förstått att man kan använda vanligt socker till marmeladen för att kvittenfrukterna i sig har väldigt högt pektininnehåll. Syltsocker fungerar också bra!

Av Jessica - 22 oktober 2010 17:45

 


Här kommer en hel förrättsmeny till nästa mysmiddag, vem du nu vill bjuda på dessa smaksensationer. Caponata är nog den godaste röran jag någonsin smakat och tillsammans med några brödpinnar toppade med parmesan och annat smaskigt är detta en förrätt som lockar till långdraget mys, perfekt anser jag!


Vi börjar med välkomstdrinken, amaretto sour är en av mina favoritdrinkar (till trots för smaken av björnklister, jag tror det är den jag gillar läskigt nog)!



Amaretto sour

6 fördrinkar


250 ml amaretto

250 ml lemon sourmix

2 dl is

660 ml sodavatten (två glasflaskor)


Blanda amaretto och sourmix i en kanna och håll kyld till servering. Direkt innan servering tillsätter du ca 2 dl is och två flaskor sodavatten.




Caponata

10 portioner tillsammans med kronärtskocksdip


1 stor gul lök

2 stjälkar blekselleri

4 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 gul paprika

100 g aubergine

olivolja

400 g krossade tomater

1 msk kapris

en handfull gröna oliver

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk socker


Finhacka löken, sellerin och vitlöken. Stek tillsammans med hackad paprika och tärnad aubergine i en kastrull i oljan ca 15-20 minuter. Tillsätt krossade tomater, kapris, hackade gröna oliver, rödvinsvinäger och lite socker och koka i ytterligare fem minuter. Servera varm eller rumstempererad.



Kronärtskocksdip

10 portioner tillsammans med caponatan 


280 g kronärtskockshjärtan

~300 g urkärnade gröna oliver

50 g pinjenötter

50 g parmesanost

½ citron, saften

2 msk olivolja, extra till servering


Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna några minuter tills de blir gyllene. Mixa alla ingredienser till en slät dip med en mixer eller i matberedare.Vid servering ringlar du över ytterligare lite olivolja.



Kommentarer

Caponatan tror jag hade varit fantastiskt god blandad med nykokt pasta, MMM! Receptet på brödpinnar kommer inom kort. Tills dess kan du servera rätten med skivad rostad baguette samt vitlöksklyftor och en god olja att gnugga på brödet.




Av Jessica - 20 oktober 2010 18:00

 


Jag tror att jag generellt är inne på snabba enkla middagar denna veckan. Små pannkakor med keso blir lite mer matiga och sältan passar kanon till ett sött tillbehör som lättsockrade blåbär eller äppelmos. Höstigt och mysigt!


Vem blir inte lycklig av att se en hög nygräddade pannkakor?


Kesopannkakor

16 st


2 ägg

1½ dl grahamsmjöl

1½ dl vetemjöl

5 dl fil / 3-4 dl mjölk

250 g naturell keso

2 msk rörsocker

smör till stekning


Vispa upp äggem och tillsätt mjölet. Häll i filmjölk/mjölk under omrörning, blanda ner keso och rörsocker till en jämn smet. Låt svälla 15-20 minuter.


Hetta upp lite smör i en panna, det går åt ca 3/4 dl smet / pannkaka så stek 2-3 pannkakor åt gången. Smöra stekpannan med jämna mellanrum. Lägg upp kesopannkakorna på en tallrick och servera!




Av Jessica - 18 oktober 2010 16:30

 


Ibland när jag kommer hem orkar jag inte ens tänka tanken om att det ska lagas någon sorts mat eller skalas, hackas och stekas. Då slänger jag ihop en ugnsbakad bit foccacia (som Jonas bakat) med några tunna skivor chevreost serverat med ett färskt fikon och en liten kryddig ruccolasallad. Så var middagen klar!

Av Jessica - 17 oktober 2010 11:30

 


Rotfrukterna är i sitt esse för ögonblicket. De är billiga, även de ekologiska och tillsammans med rätt saker och i nya spännande varianter är de fantastiskt goda!


Här kommer ett nytt recept för mig, rotfrukter i en krämig pastasås. Jag tyckte att det lät mycket märkligt med mjukost i en pastasås men den gav verkligen en ny dimension till såsen, en djup ostig smak utan en hel massa riven ost!


Rotfruktspasta

4 port + en matlåda 


3 morötter

200 g rotselleri

2 gula lökar

2 tomater

olja till stekning

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk dragon

1½ tsk vetemjöl

2 dl mjölk (veg. alt ex. sojagrädde)

1 dl mjukost (veg. alt)

500 g pasta


Skala morötter och rotselleri, skär dem i tunna strimlor. Skär löken i tunna skivor. Fräs i en stekpanna i lite olja. Sätt igång pastavattnet och en liten kastrull med vatten. Doppa tomaterna i det kokande vattnet i lilla kastrullen, flå och hacka dem. Tillsätt tomathack samt kryddor i pannan, låt småkoka ca 10 minuter. Strö över mjölet, späd med mjölken och låt koka ytterligare någon minut. Rör ned osten och värm utan att koka. Servera med den nykokta pastan.

Av Jessica - 15 oktober 2010 16:45

 


Nu är vi inne i avancerade svängen igen, nu är det Jonas som pluggar och har en massa tid att baka. I torsdags när jag kom hem stod han i köket och stekte hemmagjorda tortillabröd, helt fantastiskt. Receptet på Jonas tortillabröd kommer snart.


Idag är det fetaostens dag, allt verkar ha en egen dag numera! Vi firar den med att fylla Jonas goda tortillas med en härlig röra av spenat, kikärtor och fetaost serverade med en enkel sallad. MUMS!


Quesadillas fyllda med spenat-, kikärts- och fetaoströra

8 st


380 g kikärtor

2 vitlöksklyftor

½ dl olja

2-3 msk citronsaft

salt, svartpeppar

300 g fryst bladspenat, tinad

200 g fetaost

8 tortillabröd

olja till stekning

blandad sallad


Skölj kikärtorna grundligt och mixa sedan tillsammans med vitlök. Tillsätt olja, pressad citron, salt och peppar och mixa till en slät massa. Krama ur spenaten på överflödig vätska, hetta upp en panna med lite olja och fräs spenaten några minuter, peppra ordentligt.


Lägg tortillabröden på en platt yta. Bred ut kikärtsröran på ena halvan, toppa samma halva med spenat och smulad fetaost. Vik över den ofyllda halvan, platta till något. Stek quesadillasen i lite olja, ett par minuter på var sida.


Servera med sallad!

Av Jessica - 14 oktober 2010 17:15

 


Under min uppväxt har brysselkål alltid förknippats med den traditionella engelska julmiddagen som först min morfar och sedan min kusin Tareq, kock och numera TV-kändis stod för på juldagen.


Brysselkålen serverades med bechamelsås och skysås från kalkonen, men det är inte ofta jag slänger ihop en bechamelsås om jag inte ska göra lasagne eller canneloni numera, och köttsky har jag inte sett på länge :)


I min bok om Ayurvedisk matlagning skriver de om Vegetables au Gratin, en fransk förteelse med grönsaker toppade av ett lätt täcke med brödsmulor och ugnsbakad till brödsmulorna är gyllene.


För en enklare men fortfarande lättare anrättning av gratinerade grönsaker föreslår de grönsaker à la Polonaise, polish style vegetables. Jag ställer mig frågan om grönsaker överhuvudtaget anrättas på detta sätt i Polen eller om det är ännu en tolkning, som den italienska kebabpizzan. Oavsett vilket så har ni här ett nytt sätt att servera er brysselkål - och vem gillar inte brödsmulor?


Brysselkål à la Polonaise


500 g brysselkål

2 brödskivor, smulade

olja till stekning


Ansa och ånga brysselkålen. Stek brödsmulorna i en panna med lite olja i några minuter tills knapriga och gyllenbruna. Lägg upp brysselkålen i en serveringsform, strö brödsmulorna över och servera.


Kommentarer:

Enligt boken passar denna metod också bra med blomkål och broccoli. Gällande brödsmulorna smulade jag en skiva av ett mörkare bröd och en skiva ljust bröd.

Ovido - Quiz & Flashcards